
 
 
  

 
Charges for residential and 
nursing care 
 
 
 
This factsheet explains how you are asked to pay towards residential and nursing 
care services in Camden. It details what you may have to pay if you go into 
a care or nursing home and gives information on how to make any payments.  
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Why do I have to pay towards residential or nursing care? 
 
We will arrange your stay with the residential home and pay for your stay but we ask 
for a contribution towards the cost of this. The charge for these services is set down 
in law and the Government issues guidelines about what we can charge and how 
we do this.  
 
Before you move to a care home, your care manager will have explained that you 
will have to pay a charge.  
 
You will have to pay a charge in: 
 

• a residential home provided by a local authority, or by private and voluntary 
sector providers 

 
• a nursing home if you have nursing needs that a residential home cannot 

meet. 
 
You will have to pay a charge whether your stay is temporary or permanent. 
 
You have to pay a charge in every type of care home, unless the following 
circumstances apply to you: 
 

• if you have an emergency placement for less than seven days 
 
• your stay is completely funded by the health services under continuing nursing 

care arrangements 
 

• if you are getting aftercare services under Section 117 of the Mental Health 
Act 1983. Section 117 places a duty on local authorities to provide aftercare 
for all patients detained under sections (3) (37) (47) (45A) and (48) of the Act. 

 
 
The law about financial assessments 
 
The Department of Health has rules about how the Council should carry out your 
financial assessment and we must follow them. These rules are set out in the Care 
Act 2014 Statutory Guidance, published on the Department for Health website 
(www.dh.gov.uk). The guidance states that we should only complete the financial 
assessment after we have decided what sort of care you need. The guidance also 
tells us how we must calculate your contributions.  
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What is a financial assessment and how will it be carried out? 
 
We have to do an assessment to decide what you can afford to pay towards the 
care services you receive.  
 
To do this we will ask you for details of your income and savings and then calculate 
how much you can afford to contribute. 
 
Many people do not claim all the welfare benefits they are entitled to, so as part of 
your assessment, we will also look at what other benefits you should have and help 
you claim any benefits that you are due.  
 
This assessment will be done by our Awards and Contributions Team (ACT), which 
is part of the council’s revenues and benefits department.  
 
Temporary stays 
 
If your stay is temporary and you will be returning home we may ask you to pay a 
standard amount for a limited period to cover your accommodation costs. This can 
apply in the following circumstances. 
 
Emergency stays: if something unexpected and unplanned happens, for example if 
your carer has to go into hospital, you may have to go into a residential home 
temporarily. 
 
If your stay is under 7 days you will not be asked to pay towards your stay. 
 
If you stay beyond 7 days you will have to pay a standard contribution of £91.05 a 
week if your stay is between seven and 28 days. If you have to stay longer than 28 
days then we will assess your charge as if your stay were permanent . This means 
we will ask you to complete a financial assessment form and we may ask you to pay 
the full cost. 
 
Respite stays: respite stays are pre planned short breaks to let you and your carer 
have a rest.  
 
If you have savings or other assets (not counting the home you live in) of over 
£23,250 you will have to pay the full cost of any residential or nursing care Camden 
agree to arrange. In some cases we may help you find somewhere to stay but you 
may be asked to contract and arrange this privately. 
 
If you have savings under £23,250 you will pay a standard contribution of £91.05 a 
week. This rate applies for stays of up to eight weeks. The amount you have to pay 
alters each year. 
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Customers under the pension age have a lower standard contribution of £84.80 a 
week.  
 
If you are unable to afford the standard amount we will complete a more detailed 
assessment of your financial circumstances. 
 
Reablement  Stays  
 
If you are provided with a reablement service in a care home you will not be asked 
to pay a contribution for the first six weeks. If you stay longer than this we will ask 
you to complete a financial assessment form and we may ask you to pay a 
contribution up to the full cost. 
 
For temporary stays we do not base our financial assessment on all your income as 
we know that you may have to pay for some household bills. The rules regarding 
using your former home as an asset do not normally apply unless you will not be 
returning there. If property is involved you will need to get independent financial 
advice.   
 
Permanent stays 
 
Before agreeing to arrange a residential care stay you have to complete a financial 
assessment which looks at your income, savings and other assets. 
 
If your stay in a home is permanent, we will ask you to pay the full cost from day 
one of your placement, unless you cannot afford it. If you cannot afford to pay for 
your care, we will complete a financial assessment to work out exactly how much 
you should pay towards the cost.  
 
If you do not complete a financial assessment when requested you will be asked to 
pay the full cost of your care. 
 
Top Ups 
 
If the cost of the home you choose costs more than the Council will agree to pay, 
and you do not want to accept another home, we might be able to enter an 
agreement where someone else – a relative, friend or charity – pays the rest. We 
call this a ‘third party top up’. An application must be made for a third party 
agreement and full financial details of the third party must be disclosed. We will also 
complete financial checks on the person who has agreed to pay the extra cost, 
before approving the agreement. 
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Money for personal needs  
 
After paying your charge you will keep at least £24.80 per week from your income to 
meet personal needs. If you get the mobility component of disability living 
allowance, you will be able to keep it as well. You may get other allowances if you 
have dependants. You will also keep up to £5.75 a week of any savings credit if you 
are over 65. 
 
Welfare benefits 
 
You may gain or lose entitlement to benefits when you move into or out of a care 
home so you should always tell the office dealing with your benefits that you have 
moved. 
 
If you go into a care home either temporarily (including the trial period) or 
permanently, the following benefits may be affected: 
 

• income support or income-based jobseeker’s allowance or income-related 
employment and support allowance 

• housing benefit 
• council tax reduction scheme 
• social fund payment 
• disability living allowance (DLA) care component, personal independence 

payment (PIP) and attendance allowance (AA) including constant attendance 
allowance and exceptionally severe disablement allowance payable with 
industrial injury disablement benefit or war disablement benefit. 

 
The way these benefits are affected depends on whether or not you are: 

 
• a temporary or permanent resident 
• a single person or one of a couple 

 
and how your stay is being paid for. 

 
If you are paying for the full cost of your care home yourself and you get AA, DLA  
or PIP this benefit will continue. If you are not paying for your care home your AA, 
DLA or PIP (care component) should stop after four weeks. You need to tell the 
Department for Work and Pensions  about your move so that they can stop this 
benefit. 
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You can continue getting housing benefit (HB) and assistance under the council tax 
reduction scheme (CTRS) for up to 13 weeks during the trial period in the care 
home so long as you: 
 

• intend to return to your normal home if the care home is unsuitable 
 
• do not sublet during the period of absence 
 
• continue to pay rent and council tax.  
 

 If you go into a care home for a trial period and decide to stay permanently, you 
can get HB and CTRS for a maximum of four more weeks if you have to give your 
landlord notice that you are moving out. You cannot get these benefits for more than 
13 weeks. 
 
You must inform the housing benefit office of any stays you have in a residential 
care or nursing home. 
 
How we assess your finances 
 
The financial assessment will look at your income, savings and capital, if you have 
any. It will help us to work out how much you can afford to pay for your care. Your 
care manager will help you fill in the financial assessment form. 
 
If you have insufficient income you may need to claim: 
 

• employment and support allowance if you are under pension age  
• pension credit if you are over pension age.  

 
You may also be entitled to savings credit if you are over 65.  
 
To prove how much savings and capital you have you will need to show us: 
 

• all bank account statements and building society pass books 
 
• payslips to confirm any occupational or private pensions 
 
• property deeds 
 
• share certificates 
 
• trust fund information. 
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If we do not have all the information we need, we will send you a provisional 
assessment whilst we await the further information. Once we have the information, 
we will send you the final assessment, which will tell you the amount that you have 
to pay. The financial assessment will be backdated to the start of your placement. 
 
We will review your financial assessment each year in April when welfare benefits 
change. We will also do an assessment if the rates change at other times during the 
year, or if your circumstances change during the year. 
 
What if I have savings? 
 
If you have savings or other assets of more than £23,250, you will pay the full cost 
of your stay. Assets may include any property or land you own. 
 
If you have savings or other assets between £14,250 and £23,250 we will assume 
you have an income of £1 per week for every £250 over £14,250. For example if 
you have savings of £15,250, we will assume you have weekly income of £4. If you 
have savings or other assets of more than £23,250, you will pay the full cost of your 
stay at the home. 
 
If your savings and capital fall below the threshold of £23,250, you must tell the local 
authority that you live in. Even if you made your own arrangement with the care 
home, you can still get help with the fees if your savings and capital are near the 
capital limit.  
 
You should contact your local authority to ask for funding a few months before your 
capital reaches the threshold. The local authority’s financial assessment team will 
do an assessment to work out how much you can contribute towards your care. 
 
 
Self-funders 
 
Self-funders are those who are paying the full cost of their care. They usually 
organise and pay for their care homes themselves. You will normally be a self-
funder if you have savings and assets (including property) over £23,250 or your 
weekly income is enough to pay all the fees. 
 
If you are a self-funder but cannot manage your finances and someone has applied 
to manage your finances for you, the Council may agree to fund your placement for 
a short period. You will have to repay the full cost later. Our funding will normally be 
for a short time and will only be agreed if there is no other option. We will require a 
legal undertaking from you before we agree this. 
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Even if you have income and capital over the threshold and would otherwise be a 
self-funder, the Council may still arrange your placement if: 
 

• Camden Council manages your finances  
 
• if you are unable to manage your finances and are waiting for a deputy to be 

appointed. 
 

What if I have property? 
 
If your savings are less than £23,250 and you have a property (such as a house), 
for the first 12 weeks of your permanent stay, your financial assessment will not 
include the value of your property.  
 
If you first stay in a care home as a temporary resident and your stay becomes 
permanent, the value of your property will not be counted for 12 weeks from the 
date your placement becomes permanent. 
 
At the end of the 12 weeks, we will assess what you have to pay, based on the 
value of your property. The financial assessment team will need to know the 
following about your property: 
 
• its address  
 
• details of any mortgage and recent mortgage statements 
 
• details of loans you have taken out against the value of the property 
 
• who else lives there and how they are related to you. 
 
If you do not want to sell your property to pay for your care, you could be eligible for 
the deferred payment scheme. For further details, including an application form 
contact the Awards and Contributions Team. 
 
For a temporary stay the value of your home will normally be ignored in the financial 
assessment, if you will be returning to live in it within 52 weeks of when you last 
stayed there. If you are away for longer or will not be returning home its value may 
be included in the financial assessment. 
 
You must not give away or move any of your financial assets, such as cash or 
property. If you do we may include them in the assessment or take action against 
the person you gave them to. The Department for Work and Pensions may also 
decide not to give you pension credit. If you are in any doubt about your position, 
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you should get independent legal advice from a solicitor or your citizens’ advice 
bureau. 
 
If you don’t want a financial assessment 
 
If you want the council to assist in arranging or finding any residential or nursing 
care you are required to have a financial assessment and disclose full details of 
your income, savings and any other assets. 
 
When you get the assessment 
 
When we have completed your assessment, we will write to you telling you what 
your contribution is and how it was calculated.  
 
You have a legal right to see information we keep about you. If the information we 
have about you is wrong you can ask us to correct or remove it. We will not give 
information about you or your financial affairs to anyone without getting your written 
permission. 
 
If you think there is a mistake in the assessment or that it has not taken all your 
circumstances into account, you can ask us to do another assessment. 
 
If you have any questions about your charge, please speak to the person who has 
written to you about them or your care manager. If you want to talk about your 
financial assessment in more detail, please speak to the awards and contributions 
team. 



 10 

How do I pay? 
 
Private or voluntary sector homes: most private or voluntary sector homes will 
collect your contribution from you. We will tell them the amount you pay them when 
we complete your financial assessment. 
 
In other circumstances we will send you an invoice every month. This can be paid in 
a number of ways: 
 
Cheque:  Send your cheque, made out to: ‘London Borough of Camden’ and the 
invoice, to the Cash Office, Camden Town Hall, Judd Street, London, WC1H 9JE. 
 
Direct debit: if you choose this method, your payments will be made by your bank 
every month. We will still send you an invoice each month confirming the amounts 
being paid. The awards and contributions team can give you the form you need to 
complete to set up the direct debit. If you choose this way of paying you will be 
responsible for making arrangements to receive your pension and other benefits. 
 
Through a third party: this is when someone pays on your behalf. In this case, we 
send an invoice to them, not to you. We suggest that you do not do this without 
taking advice from your solicitor or legal adviser first. 
 
By debit or credit card over the phone: our payment line is open from Monday to 
Friday, 8am to 8pm, phone 020 7974 6104. 
 
What if I don’t pay? 
 
If you can’t pay because of money problems, please talk to us straight away. If you 
do not pay, we will send reminders. If you ignore their reminders without good 
reason, the Camden will take action to collect the arrears. This may include taking 
legal action against you.  
 
Further Questions? 
 
If you would like further information or have any questions please contact 
the Awards and Contributions Team. 
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